4 Kasım 2016 Cuma

Cehalet İnsanı Söyletir: Neva Çiftçioğlu Banes ve Asgardia

Asgardia için bir alıntı:
“Sonuçta teknolojinin en mükemmeli de kullanılsa, 100 bin kişi yerçekimsiz ortamda havada kelebekler gibi uçuşmasın diye NASA’nın beceremediği becerilip yapay yerçekimi de oluşturulsa ve Asgardia yörüngede öylesine dolaşan koca bir uydu olmaktan çıkarılıp, galaksilerarası ışık hızıyla vızır vızır gezen uzay gemisine de dönüştürülse, inanın insan olarak o bir türlü bulamadığımız şeyin eksikliğiyle, Asgardia’da da çok kutuplaşmalar, savaşlar olur.”
Bir sürü cehalet:
İnsanda savaş için eksiklik değil, fazlalık var, şiddet fazlalığı. Ancak, o fazlalığı alınca, Rollo May’in ‘Yaratma Cesareti’nde kendi üzerinde saptadığı üzere, insan türü hiçbirşey yapmıyor. Yani insan türünde, şiddet, libido, oryentasyon ve kognisyon eşlenik. Evrim boyunca öyle oluşmuş, nasıl ki idrar yoluyla meni yolu eşlenikse ve bunda sakınca yoksa.
Ayrıca, tarihte ve tarih-öncesinde tümden barışçı toplumlar da var. % 1 veya %o 1 oranda ama var ve kayıtlı. Yalnız, bu barışçı toplumları torunları sonradan gelip yamyam hesabı yemiş. Gerçekten böyle, Polinezya’da öyle olmuş.
Ayrıca, tarihte savaş yoluyla insan ölümü oranı tüm ölümlerin pek pek % 1’i olabilmiş ancak 5 milenyumda. O da, uzun süren savaşların yarattığı kıtlık ve salgın yıkımları da dahil olarak.
Bu % 1’lik oran ise, aşağı yukarı tüm etoburlarda kendi türünü yeme olarak mevcut.
Bu, doğal süreç.
Bir de, doğal olmayan, kognitif-informatik ve süperegosal boyuta bakalım:
Orta Çağ gibi yerlerde ve zamanlarda, halkın genel eğilimi bilginin imhası yönünde ilerlediği için, üniversite kampüsü gibi, bilginin içeride korunduğu ve avamın dışarıda tutulduğu yapılar da kurulmuş. Bu kampüslerdeki savaş nedeniyle ölüm oranı, insanlardakinin epeyi altında.
Asgardia da; bu kampüs, kütüphane, ansiklopedi yaklaşımının ürünü. İnsan türü zararlı olabileceği için dışarıda tutulacak, yani Dünya gezegeni onlara bırakılacak. Uzay devletine de insan alınmayacak ya da sınavla alınacak, astronot sınavı gibi.
Asgardia, 1945’teki 2 atom bombasının ve 1957’deki Sputnik’in yol açtığı evrim yolu çatallanmasının 70 yıl sonraki sonuçlarından biri. Koşut olarak, Mars’a yerleşme projeleri de var Asgardia biricik değil. Kaldı ki 3-5 tane uzay istasyonu projesi de yaşama geçirildi epeyidir.
Bu, devletsel olmayan bir proje. Nasıl ki NASA artık ABD’de uzay çalışmaları konusunda devredışı bırakılıyorsa, uzaycılık da devletlere bırakılamayacak denli değerliyse, onun için Ashurbeyli gibi kişiler, Asgardia gibi projeler gereksinildi ve üredi.
Bir de uzaycılık, yukarıdaki gibi cahillere bırakılamayacak kadar değerli bir konu olduğu için böyle.
Asgardia bir felaket yönetimi projesidir ve Banes gibiler, yardım edelim derken, uzay istasyonunu yok edeceği için oradan uzak tutulmalıdır.

(17 Ekim 2016)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder